ÇALIŞAN HAKLARI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Sağlık bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün çalışan güvenliğini konu alan 2012/23 sayılı genelgesine istinaden; Hastanemiz çalışanlarının yüksek motivasyonda güvenli ortamlarda hizmet sunumu ve güvenli bir ortam sağlanması , çalışanlar için muhtemel risklerin belirlenmesi ve bu risklerin giderilmesi için uygun yöntem ve tekniklerin belirlenmesi ve güvenli çalışma ortamının sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla hastanemiz bünyesinde Başhekime bağlı olarak Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimi oluşturulmuştur.
Çalışan Hakları Ve Güvenliği Birimi Olarak;
1.Çalışan hakları ve güvenliğine yönelik gelişmeleri ve çalışmaları takip eder
2.Sözlü veya yazılı şikayet, dilek ve önerilerini kabul eder
3.Başvuruları raporlandırır
4.Şiddet olaylarını Bakanlığın Beyaz kod birimine bildirir , aynı zamanda adli mercilere bildirir
5.Beyaz kod bildirilerini takip eder
6.Gerekli düzenleyici/önleyici faaliyetlerin başlamasını sağlar ve başvuru yapanlara geri bildirimde bulunur
7.Aylık olarak başhekime rapor sunar.
BEYAZ KOD NEDİR BİLDİRİMİ NASIL YAPILIR?
Beyaz kod : Mesai saatlerinde veya dışında hastane içinde ve bahçesinde oluşabilecek olası saldırı yada taciz olaylarında kullanılan acil durum yönetim aracıdır. Kişilerin fiziksel ve psikolojik açıdan zarar görmesi ile sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel olan sözlü veya fiili hareketler olarak tanımlanan şiddet olaylarına maruz kalındığında gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması ve gerçekleşen olayın analizinin yapılarak tedbirlerin alınması amacıyla oluşturulmuş bir sistemdir.
Bildirim Nasıl Yapılır:
1.İç hatlardan 1111 arayarak,
2.’’https://www.beyazkod.saglik.gov.tr’’ adresinden başvurarak, 3.Telefonla 113 numaralı çağrı merkezini arayarak, ya da 4.Çalışan Hakları Güvenliği Birimine olay bildirim formu doldurarak müracaat edebilir.
Sağlık Bakanlığının 2012/23 Sayılı Çalışan Güvenliğinin Sağlanması Genelgesi
Hizmetten çekilme hakkı;
Sağlık çalışanları, sağlık hizmeti sunumu esnasında şiddete uğraması halinde, acil verilmesi gereken hizmetler hariç olmak üzere hizmetten çekilme talebinde bulunabilir.
a) Hizmetten çekilme talebi, kurum tarafından belirlenen yöneticiye sözlü veya yazılı olarak bildirilecektir.
b) Bildirim üzerine yetkili yönetici, olayı derhal değerlendirerek hizmetten çekilme talebinin uygun olup olmadığı hakkında gecikmeksizin karar verecektir.
c) Yetkili yönetici, hizmetten çekilme talebini uygun bulduğu takdirde hastanın sağlık hizmeti almasına ve tedavisinin devamına yönelik tedbirleri güvenlik tedbirleriyle birlikte alacaktır. Bu kapsamda ilgili hastanın sağlık hizmetini devam ettirecek yeni sağlık çalışanını belirleyecek, kurum içerisinde bunun mümkün olmaması halinde hastanın hizmet alabileceği başka bir sağlık kurumuna sevkini ve hizmet alımını sağlayacaktır. Bu süreç sırasında hastanın tedavisinin aksatılmamasına itina edilecektir.
Çalışan hakları ve güvenliği uygulamaları rehberi
23 Aralık 2024